היחידה לסוציולוגיה של החינוך והקהילה

ראשת היחידה: פרופ'  אודרי אדי-רקח
רכזת היחידה: שני שטרייספלד

היחידה לסוציולוגיה של החינוך והקהילה

ישראל פולק הוא דמות מופת בישראל. שמו נקשר בעיקר לשני תחומים: הוא נחשב כאחד התעשיינים והיזמים רבי התושייה וההצלחה במדינה ומוכר, כמו כן, כאיש נדיב ומעורב בפיתוחם של מפעלים לאומיים וציבוריים בשטחי מדע, תרבות וחינוך.

 סיפור חייו הוא סיפור רצוף התמודדיות של אדם נחוש החלטה, הבונה את חייו בכוחות עצמו, חרף תהפוכות העולם הסובב אותו. ישראל פולק נולד ב- 1910 בעיירה בטרנסילבאניה שברומניה. מאז ילדותו הוא נחשף להשפעות, סותרות לעיתים, של רוח היהדות, חוגי השמאל האירופי והציוני והתרבות הכללית של המערב. על ימי בחרותו הוא כותב באוטוביוגרפיה שלו:

 

"בעצם חייתי אז בשני העולמות. בתוך תוכי לא הייתי קומוניסט. ובכל זאת, כשהייתי עם חבריי באספה... הייתי חולם עם האחרים על מהפכה סוציאלית. אחרי כן חזרתי הביתה, אל בית החרושת שלי, שם הייתי בעל בית ומעסיק פועלים בשכר.

 כלומר, חייתי חיים כפולים בנפש חצויה. בכלל הייתי בעיני הציבור אדם מוזר: בחור ישיבה, שאמור היה להיות רב בישראל ושהיה חבר במפלגה אולטרא-אורתודוקסית – "אגודת ישראל" – והינו, בעל בית חרושת, ומסתובב בחוגי השמאל, בקרב קומוניסטים ופועלי-ציוניסטים. מתלבט הייתי בבעיות הזמן.

 

מן הדת התרחקתי בעיקר מפני שמטבעי איני פאטאליסט... במצב זה (לנוכח האנטישמיות) אין להתפלא שנתפסתי לרעיון המהפכה הסוציאלית שאמורה היתה לפתור את כל הבעיות, ואת בעיית היהודים בכלל, כך חשבתי... ומצד שני, אש הגעגועים מלידה לארץ ישראל..."

(פולק, 1988)

 

אך לא רק השקפותיו, אלא חייו גופם, במידת-מה כחיי רבים מבני דורו, היו עתירי טלטולים וגלגולים: למד בישיבה, למד לימודי טקסטיל והקים מפעל ברומניה, חי תחת שלטון רומני אנטישמי, שלטון גרמני נאצי ושלטון הכיבוש הרוסי. ב- 1947 היגר לצ'ילה, הקים שם מפעלי טקסטיל, יזם פעילות יהודית וציונית רבת היקף ושימש כנשיא הפדראציה הציונית. הקים את מפעל הטקסטיל "פולגת", תחילה בתור משקיע חוץ ואחר-כך – אחר שעלה לישראל ב- 1966 – בתור מנכ"ל המפעל. בעקבות המפעל הראשון בקריית גת, הוקמו והורחבו מפעלים רבים, שחברו יחד לתשלובת "פולגת תעשיות".

ישראל פולק היה פעיל במוסדות ציבור רבים. בין השאר היה ממייסדי קונצרן "כלל" ויו"ר הדירקטריון שלו, יו"ר המגבית המאוחדת, חבר בחבר הנאמנים של אוניברסיטאות אחדות וביניהן אוניברסיטת תל-אביב.  התמורות הצמיחו איש מצליח:

 

"כאשר שואלים אותי, מה הוא סוד הצלחתי, הריני משיב: הסוד מורכב מיסודות אחדים. ראשית – צריך להכניס טכנולוגיה מודרנית בייצור. שנית – יש לרכוש את אמון הקונים על ידי הנהגת שיטה הוגנת ומדויקת בזמני האספקה. שלישית – צריך לעמוד תמיד על משמר איכות המוצר. רביעית – אסור לעמוד במקום, כל הזמן יש להשקיע במיכון חדש. וחמישית – יש לעבוד לפי תכנון, אבל צריך גם לדעת לאלתר בעת הצורך.

 

אבל הסוד העיקרי הוא ביחסי אנוש תקינים בין המעסיק ובין העובד. יש לזכור, ש"לא על הלחם לבדו יחיה האדם". הן הפועל והן מנהל העבודה צריכים להיות משוכנעים, שאין חושבים אותם לעבדים, אלא לעובדים במפעל חלוצי מתקדם, וכי עבודתם זוכה להערכה."

(פולק, 1988)

 

בשנת תש"ן (1990) זכה ישראל פולק בפרס ישראל על תרומתו לחברה ולמדינה.

ישראל פולק נפטר בשנת 1993.

 

 

מתוך:  

אוניברסיטת תל-אביב. (1991). מעשה החינוך וזיקותיו לקהילה: מנחת עיונים לישראל פולק.
תל אביב: אוניברסיטת תל-אביב – בית הספר לחינוך והיחידה לסוציולוגיה של החינוך והקהילה.

פולק, י. (1988). בתקופה סוערת: אוטוביוגרפיה. ירושלים: כתר.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>