אליעזר שמואלי ז"ל

(1928 – 2018)

13 אוגוסט 2018
אליעזר שמואלי ז"ל

אליעזר שמואלי ז"ל (1928 – 2018), שלימד שנים רבות בביה"ס לחינוך באוניברסיטת תל אביב, היה מורה, איש חינוך ומומחה למינהל חינוכי. כיהן כמנהל הכללי של משרד החינוך והתרבות בין השנים 1976 – 1986, וכבר מ-1957 מילא תפקידים בכירים שונים במשרד זה לצידם של שרי החינוך זלמן ארן, אבא אבן, יגאל אלון, אהרון ידלין, זבולון המר ויצחק נבון.

שמואלי למד בירושלים בבתי הספר "תחכמוני" בירושלים ותיכון בית הכרם (שליד האוניברסיטה), והוסמך כמורה בבית המדרש (לימים המכללה לחינוך) על שם דוד ילין ב-1948. היה חניך ומדריך בתנועת הנוער "גורדוניה" ועסק בפעילות חינוכית בלתי-פורמלית עם נערי שכונות העיר ובהכנה לגיוסם ל"הגנה"; במלחמת העצמאות היה מפקדם בגדוד "סלע" בגדנ"ע. בשנים הראשונות למדינה ניהל שני בתי ספר לנערים עובדים בירושלים. למד פסיכולוגיה וחינוך באוניברסיטה העברית, עסק בסוכנות היהודית בטיפוח החינוך הציוני בארצות המזרח ויצא לשליחות בתוניסיה. הוסמך בתואר שני במינהל חינוכי באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, וכששב מלימודיו נקרא ב-1957 על ידי שר החינוך דאז, זלמן ארן, לשמש כעוזרו.

במשרד החינוך יזם שמואלי והקים את בתי הספר הדו-שנתיים החקלאיים והמקצועיים ואת מערכת בתי הספר המקיפים באזורי פיתוח ברחבי ישראל בסיוע "קרן החינוך לישראל" (שליד המגבית היהודית המאוחדת) שהיה ממקימיה. החל מאמצע שנות השישים מונה לסמנכ"ל, לראש מינהל החינוך, משנה למנכ"ל וראש תכנית הרווחה במשרד. כמנכ"ל המשיך להתמקד בקידומם של בני שכבות מצוקה ועסק בהקמת "חטיבות ביניים"  כחלק מ"רפורמת האינטגרציה". הגשים את רעיון בתי הספר ופנימיות הטיפוח למצטיינים מאזורי פיתוח (בתי הספר בויאר, מדרשת עמליה, פנימיית שטיינברג ועוד), היה ממקימי "האגודה לקידום החינוך" שפעלה בתחום זה ועמד בראשה למעלה משלושים שנה. שמואלי היה, כאמור, שנים רבות מרצה ומכשיר מנהלים בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב. לאחר פרישתו ב-1986 ממשרד החינוך שימש בתפקידים ציבוריים שונים, ביניהם כיו"ר מכון סאלד בירושלים.

תמונת השער לקוחה מתוך כרך נד של קבוצת הספרים דור לדור